Skip to content
Välkommen till Spelmaffian!
Välkommen till Spelmaffian!
Konario - Memory med en Twist

Konario - Memory med en Twist

Det var lördag och jag och min sambo hade bjudit hem ett par över på middag och spelkväll. Vi ville spela ett nytt sällskapsspel som inte krävde en lång förberedelsetid och då fick det bli Konario. 

När man öppnar spelet möts man av 40 kuber indelade i våra 5 sinnen: smak, lukt, känsel, syn och hörsel. Förberedelsetiden till spelet var kort. Det enda som krävdes var att klistra på doftlappar på 8 kuber samt tömma de smaksatta pistillerna i var kub. Doftlapparna håller i 6 månader från det att de klistras på, men det finns ett stort gäng extralappar. Smakkulorna däremot finns endast i ett begränsat antal – vilket så småningom skulle kunna bli ett hinder om man spelar spelet väldigt mycket eller har en riktig gottegris till motspelare.
Kuberna vänds sedan om och placeras slumpvis ut på bordet. Vi valde att ställa de 5x8 för att få någorlunda ordning, men det gör man som man vill.

 Sen går spelet ut på att samla ihop så många par som möjligt och för att göra detta behöver man använda sig utav sina 5 sinnen. Första spelaren vänder upp en kub och använder det sinnet som kuben visar och skickar sedan vidare kuben till resterande spelare. Målet är sedan att spelaren ska hitta den andra likadana kuben som finns på spelplanen.

Har en spelare fått ett par så finns möjligheten att säga Konario. Har man sagt Konario får du istället välja motspelarens andra kub i hopp om att väja rätt par. Väljer spelaren rätt kub vinner den paret medan om det är fel kub så får de ge bort ett par till spelaren man stoppade. Denna del av spelet var verkligen roligt och spelet vände snabbt. I vårt fall gick en spelare från att leda stort till att helt plötsligt sitta helt utan par.

När man smakat på godiset i x antal varv så valde vi att istället lägga facit i kuberna. Det gjorde vi för att det skulle gå lite snabbare men också för att man ganska snabbt tröttnade på att smaka på dem. Dessutom saknar en av spelarna luktsinne sen födsel så lite specialregler fick skapas även där.

Så vad tyckte vi om spelet? 

Det var väldigt enkelt att förstå och starta upp, vilket är väldigt skönt när man inte vill tillbringa timmar vid ett spel. Det var en rolig twist på memory vilket också gör att det passar alla åldrar. Spelet kan därför både användas av barn och vuxna, i kombination eller var för sig. Vi kände inte efter första omgången att man direkt ville köra det igen. Detta då spelet, precis som alla memory, är ganska monotomt och varje runda fungerar på samma sätt. 

Spelet kommer dock absolut spelas fler gånger och tas fram vid liknande tillfällen när man vill spela ett enkelt, roligt och social spel tillsammans med ett gäng kompisar.

Vi ger spelet betyget 6 av 10.

Spelet hittar du här!

MVH

Minna & Jesper

Tidigare artikel Sequence – En ny favorit

Lämna en kommentar

* Required fields